Commercial & Industrial

Quick Cure Solution for Seattle's Space Needle

Customer: The Space Needle
Product: Cryl-A-Tex, Cryl-A-Quartz SL

The Space Needle in Seattle, Washington stands 605 feet high; it features 360-degree panoramic views, and is known as the gateway into Seattle Center. It is comprised of three main tourist attractions: The Observation Deck, the Space Base Gift Shop and Sky City Restaurant - all of which are open 365 days a year. Built in 1962, the Space Needle served as the symbol of that year's World's Fair and has become a major tourist attraction. It has since become the symbol of Seattle and one of the most recognized structures in the world.

Every four years, the floor in the Observation Deck at the Space Needle had to be repaired. The owners looked at life cycle costs and realized that they had to come up with some innovative solutions to better fit their business needs. The floor was being repaired so often because the membrane on the floor would detach, there were problems with spalled concrete, and water drained from the Observation Deck into the Restaurant below. The owners agreed that a structure with this much significance and name recognition needed to be open to the public with no interruptions in the operating schedule. They could not afford to have their business interrupted or suspended for any length of time, and it was not an option to lose the business generated from tourists and regular customers.

Donald and Shannon Ware of Seattle based Concrete Restoration, Inc. were hired to renovate the Observation Deck at the facility. While working closely with Dur-A-Flex, Inc. representative Jeff Donnell, they focused on the water leaks being caused by the improper slope to the drains. The concern was that this leakage could possibly cause electrical shock, power failures; cosmetic issues, etc. The existing floor had been in place for about fifteen years, and all the personnel that maintained the floor had either retired or moved out of the state. No one could answer any questions about how many layers of concrete were in the original pouring of the existing concrete.

[See more floor application images]

Innovatech, the Seattle based manufacturers of surface preparation equipment devised a plan with Sales Manager Thad Hovis to remove the existing deck and prepare the surface for installation of the new floor. When the old deck flooring was removed, they found that the slope of the deck and the pitch to the drains was far greater than anyone had anticipated. According to Donald Ware, the pitch sloped from the inside out. It was not sloped to the drains, it was sloped to the outside of the drains and water would puddle on the outside edge and cause leakage into the electrical/plumbing room and into the restaurant below. To facilitate the correct pitch, DUR-A-FLEX, INC's CRYL-A-TEX polymer concrete was installed prior to the installation of the floor system.

Since the Restaurant, Observation Deck and Gift Shop are open from 9:00 am to midnight 365 days a year, a system had to be chosen that provided minimal downtime. Because the facility owners wanted a product that would last for years to come and offer a good return on their investment, a durable system needed to be chosen as well. The Concrete Restoration, Inc. crew also realized that whatever system they chose, it had to withstand harsh conditions since the Observation Deck is exposed to outside elements and is subjected to heavy foot traffic every day.

CRYL-A-QUARTZ SL was the system they decided to install because this material cures to full strength in less than one hour. They were able to work through the night when the facility was closed and still finish in time for it to open for normal business hours the next day.

According to Don Ware: "The patrons did not realize that they were walking on a surface that was just installed only a few hours earlier." The owners were pleased that there were no interruptions in normal business hours, and the system continues to pay for itself.

Contact me with more information on seamless flooring! >


Major Renovation Rejuvenates New York City Bowtie Cinema.

Customer: Bow Tie Cinemas
Product: Cryl-A-Prime P-101, Cryl-A-Quartz, Cryl-A-Quartz SL

Bow tie Cinemas can best be described as a circuit of deluxe, intimate, first run cinemas designed to bring style and elegance back to the movie going experience.

The business began in 1900 when Benjamin S. Moss came to the United States from Austria and founded B.S. Moss Enterprises which was initially a chain of store front nickelodeons. Under the direction of B. S. Moss' son, Charles, and grandson, Charles Jr., the theaters grew into the largest independently owned and operated motion picture theater circuit in Metro New York.

In the summer of 2007, the outdoor main entrance for the Schenectady, New York Bow Tie Cinema was scheduled for renovation, and the owner was not happy with the look of the exposed aggregate. The existing surface was exposed pea gravel concrete with snow melt, and the challenge was to create a sun dial with Q-11 quartz over concrete.

All buildings on the street were undergoing major renovations, so the finished product had to blend in and stay consistent with the architecture of the main street. According to Project Manager Mark DeLorenzo of BBL Construction Services, the aggregate did not have a uniform appearance when completed and the inconsistency in his opinion was possibly caused by a bad batch of releasing agent.

Two issues they had to face with this project was that the concrete sidewalks could not be removed because the theatre would be open to the public during the renovation, and there was an extensive amount of snowmelt tubing underneath. The decision was made to use Dur-A-Flex's (MMA) Cryl-A-Quartz product and have Mike Kilcullen, Dave Donlon and their crew from Key Equipment resurface the sidewalks.

The preparation began with shot blasting and diamond grinding the surface. Since this was an outdoor project being done on a busy city street, the crew found it necessary to erect a perimeter containment barrier to prevent flying debris from harming pedestrians and to eliminate public gawking and questions about the installation.

They started with P-101 primer followed by a scratch coat of G-201 and SL filler. A double broadcast of Q-11-31 and Q-11-36 into G-201 was used to create the "lines" of the sundial, and they finished with two topcoats of T-303.

Project Manager, Mark DeLorenzo remarked that once completed, the new surface hides all of the blemishes in the concrete, and since the cure of the product was extremely fast, the daily operation of the theatre was not impacted. He also added, "The new surface of the sidewalk really gives a unique appearance to the entrance of the theatre."